Du är här

Farväl min Kursk

Farväl min Kursk

Book author: 
Utgivningsår: 
2005
Sidor: 
253
ISBN: 
91-974800-4-5
Pocket

Den 12 augusti 2000 klockan 11.28 Moskvatid exploderar Kursk, den största ryska atomubåten, i Barents hav under en pågående militärövning. 118 människor dör. Samtidigt befinner sig två amerikanska ubåtar i närheten på spaningsuppdrag. Medan den ryska regeringen försöker mörklägga det verkliga händelseförloppet pågår presidentvalskampanj i USA. Några dagar efter katastrofen anländer CIA-chefen till Moskva i största hemlighet. Vad är det man egentligen försöker dölja? Är det bara ett spel för galleriet eller ett nödvändigt inslag i arbetet med att rädda de få som överlevde explosionen? [Farväl min Kursk av Vera Efron, pocket]

De sista dygnen på den havererade ubåten, möten på högsta nivå i Moskva samt de anhörigas desperata försök att få reda på sanningen flätas samman till en fängslande skildring av den nya tidens Ryssland. Romanen bygger på händelserna i Barents hav den ödesdigra veckan i augusti år 2000 – men bilden av den ryska politiska mentaliteten är lika aktuell än idag.

"Det är underbart att se att en författare som kommer fram ny i Sverige har ett sådant fint grepp om språket och en sådan stark gestaltning."

Betyg: 4 av Magnus Utvik, SVT Morgon