Du är här

Judiskt motstånd under andra världskriget

Judiskt motstånd under andra världskriget

Book author: 
Utgivningsår: 
2007
Sidor: 
304
ISBN: 
978-91-85653-07-2
Inbunden

Nazisternas systematiska utrotning av judarna präglar vår bild av andra världskriget och judarna framstår sällan som något annat än offer för Hitlers ondska. Bo Knarrström fokuserar på en annan sida av historien. Han sätter det starka och våldsamma judiska motståndet i centrum och gör nedslag i enskilda motståndsmäns gärning. I gerillaattacker och bakhåll slogs män som Mordechai Anielewicz, Hugo Horwitz och Hershel Zimmerman mot nazisterna. Som partisaner och ghettokrigare höll de sig själva och tusentals andra vid liv, och dödade sina fiender och bödlar. Till och med innanför Auschwitz taggtråd organiserade fångarna sig till väpnat uppror.

Judiskt motstånd under andra världskriget sätter vittnesmålen om judarnas kamp i sitt historiska sammanhang och berättar om den radikala kraft som kom att grunda den moderna staten Israel.

Bo Knarrström är Sveriges främste slagfältsarkeolog och känd bland annat från SVT:s Svenska slag. De judiska motståndsmännens öden har länge varit ett av hans stora intressen. Han har tidigare skrivit boken Slagfältet (2006) som handlar om slagfältet i Landskrona där svenska och danska arméer drabbade samman 1677. Sommaren 2007 påbörjade han undersökningar av slagfältet i Poltava, som kommer att resultera i boken Expedition Poltava som släpps i november 2009.